Ansvarlighed i et team.

3. maj 2018

Jeg ved ikke om du har prøvet det endnu, men jeg vil håbe for dig, at du så kommer til det en dag. At blive holdt ansvarlig, af en af dine kolleger på en opgave, eller et projekt som du er, i spidsen for. Det at kollegaen åbner munden og holder dig ansvarlig, på en konstruktiv måde, og ikke blot “venter på at chefen siger noget”, siger en hel del, om jeres team! Der er nemlig så megen tillid imellem jer, at det nu er legalt, at holde hinanden ansvarlige.

Det kan også være, du har oplevet en kollega, der har givet dig feedback hvor du oplevede, at feedback’en virkede upassende. Det er ikke sikkert, men det er overvejende sandsynligt, at du oplever det upassende, fordi der faktisk ikke var tilstrækkelig, med tillid mellem jer.

Hvad kan du som leder gøre for, at skabe åbenhed og tillid i teamet, som sikrer at kollegerne giver hinanden feedback?

I udgangspunktet, er det indlysende svar: “Prøv dig frem” – uanset hvor klog jeg, eller andre gerne vil være på dine vegne, så er du den eneste der ved, hvad det rigtige er at gøre i dit team og din situation. Jeg har tidligere skrevet om, vigtigheden af at lære og turde lære – også, som leder. Det at lære er faktisk, en af de vigtigste kompetencer, i fremtiden, hvis man følger med i hvad fremtidsforskerne, udtrykker. Ved at have et lærende mindset og turde, gå til alle opgaver, med et nysgerrigt “hvad har jeg lært” mere end “hvad skal jeg gøre for, at undgå fejl næste gang” skaber du også, en tillidsvækkende kultur i dit team, som er med til at skabe åbenhed kollegerne imellem.

En anden mulighed?

En måde at finde ud af, hvad der skal til, for at skabe tillid i teamet, er at spørge team medlemmerne – det er jo dem der skal opleve, at tilliden er til stede. Der vil nok komme forskellige svar – det er netop magien ved, at arbejde med mennesker, vi er alle unikke! Det betyder ikke, at vi alle kun vil have det på vores måde, for vi er også flokdyr og vil gerne samarbejde, med andre. Du kan med andre ord, bare lade dine medarbejdere beslutte, hvad de har brug for for, at de tør holde hinanden ansvarlige. Det vigtige ledelsesmæssige punkt, kommer efter dette møde, hvor det nu er dig, der skal holde team medlemmerne ansvarlige, for aftalerne de har indgået. Vi er som mennesker indrettet med et ønske om, at gøre en forskel, og vil derfor også gerne have, ansvar for noget som vi har indflydelse på. Med andre ord, vi vil gerne holdes ansvarlige, bare ikke på den anklagende måde, hvor vi kan føle os overfuset eller misforstået.

Prøv at stille dig selv, eller andre disse spørgsmål, når en opgave er færdig:

Hvad gik godt?

Hvad har du lært? Hvad skal eventuelt justeres?

Læs mere her om lederudvikling og teamudvikling.

Samarbejd med en erfaren professionel erhvervscoach med mere end 15 års praktisk erfaring med forandringsledelse, strategieksekvering og læring.

BOOK ET MØDE