Er du bevidst om hvordan din adfærd påvirker andre?.

1. februar 2018

Hvad fatter siger er altid det rigtige!

For et par dage siden spillede jeg “Another one bites the dust” med Queen. Jeg kom til at skrue lidt højt op, da jeg faktisk havde glemt, hvor godt jeg kan li’ den sang 🙂 Min datter Amalie kommer ned og udbryder; ”Hey, det er den fra bilreklamen” (Dacia Duster), og begynder at synge; ”I want to drive a duster”, hvortil jeg svarer; ”nej, de synger: another one drives a duster”. Min datter modargumenterer; ”nej, de gør ej!” Og så begynder jeg at argumentere for, hvorfor det er MIN tekst, de synger, og ikke hendes. Til sidst efter et par omgange med uenighed, går hun (hun gider ikke høre mere på mig!)

Mine overbevisninger!

Og i det sekund, slog det mig: ”Hvem Søren siger, at jeg har ret? Hvad nu hvis hun har ret? Hvorfor var det så, så vigtigt at fortælle hende det? Jo, altså for mig som far, gemmer der sig virkelig mange bagvedliggende overbevisninger. F.eks. hun må ikke blive til grin ude i den store verden, hvis hun bliver taget i at synge forkert! Eller at hun må lære at synge rigtigt, til når hun bliver stor! Måske endda, at jeg vil blive pinlig berørt, hvis hun kopierer denne adfærd, til andre aspekter i hendes liv?

Taget læring fra hende?

Hvad nu hvis jeg bare lod hende synge det, hun mente var rigtigt? Hvad ville der så, egentlig ske? I bedste fald ville hun nok lære noget undervejs, enten i form af feedback fra andre, eller også ville det slet ikke blive opdaget, af nogen! Så hvad betyder min adfærd, egentlig for min datters lyst til, at synge for mig igen? Den er nok blevet mindre, for hun bliver rettet på i noget, som hun mener, er rigtigt (og som måske faktisk er rigtigt!)? Tænk hvis jeg hver gang jeg retter eller fortæller hvad der, er rigtigt for mig, faktisk dræber noget af hendes engagement og motivation?

Samme oplevelse på arbejdspladsen?

Det fik mig til at tænke, på dengang jeg selv var medarbejder og fik opgaver/mål jeg skulle løse på, en bestemt måde (som ikke gav mening, for mig!) Jeg kan stadig huske den følelse i kroppen, over at skulle gøre noget der ikke giver mening, for mig. Hvor er det i grunden, fjollet ikke…. Altså, medmindre det er faktuelt vigtigt, hvad er så meningen, som leder, med at fortælle, at det er DIN version, der er rigtig? Resultatet kan være, at dine medarbejdere bliver mindre engagerede og mindre proaktive og ikke mindst mindre produktive. Det får formentlig dig til på den ene eller anden måde at sikre de øger deres produktivitet. Det er bare ikke en langtidsholdbar løsning for nogen af parterne.

Det har jeg prøvet en gang – det virkede ikke!

Hvad nu hvis de næste gang afholder sig fra at komme med gode forslag, fordi de alligevel ikke bliver hørt?

“Jamen det gør de jo i forvejen aldrig, det er altid mig, der som leder skal foreslå noget eller komme med input!”

Selvfølgelig er det det 🙂 – har du overvejet hvorfor? Det kan være, at du skal prøve at gøre noget andet!

Nej, fordi dine medarbejdere ændrer ikke adfærd af, at du gør det én gang! De skal opleve, at din nye adfærd er en, der bliver ved, før de ændrer deres adfærd. Hvis du tør, så prøv det af, det kan være, at du oplever det samme som ”Lars” jeg skrev om tidligere.

Samarbejd med en erfaren professionel erhvervscoach med mere end 15 års praktisk erfaring med forandringsledelse, strategieksekvering og læring.

BOOK ET MØDE