Resultater opnår man bedst sammen!.

30. maj 2018

Det illustreres bedst i idrættens verden: Den dygtige individuelle udøver (Ronaldo, Messi,), er jo ikke succesfulde uden nogen, der afleverer bolden til dem. Så selv den dygtigste udøver, kan ikke klare sig uden holdkammerater, i holdsport.

Auktion over budgetmål

Mens jeg var filialdirektør havde jeg, et år, kaldt hele mit dygtige team af rådgivere sammen, i starten af året, fordi nu skulle budgetlægningen klares. For at prøve noget nyt, afholdt jeg auktion over de forskellige produkter, for at give de forskellige rådgivere mulighed for, at byde ind på det, deres portefølje eller kompetencer støttede. Processen i sig selv gik rigtig fint, og der var en god teamspirit efter mødet, fordi det nu var klart, at de var forskellige med forskellige interesser og ambitioner.

Opfølgning

I løbet af året, havde jeg månedlige 1-1 opfølgningsmøder med hver enkelt, hvor vi talte om den forgange måneds præstation, og hvad der skulle gøres, i den kommende måned. Det havde den effekt, at rådgiverne i løbet af året mistede fokus, på fælles resultater – og det havde jeg jo også, for længst gjort med min opfølgningsmetode.

Det er ikke fordrende for et team, at blive fulgt op på individuelle mål. Et team er jo netop et team, fordi de sammen kæmper, for fælles resultater. Det betyder ikke, at den enkelte, ikke kan have fokus på noget specifikt, for sig selv i løbet af året, men det er forståelsen, for holdets resultater der afgør om 2+2 bliver mere end 4.

Fælles resultater – Fælles opfølgning

En af metoderne der kan sikre, at alle arbejder efter fælles resultater er, at inddrage alle i drøftelser om, hvordan man opnår resultaterne. Jeg kunne f.eks. have spurgt mine rådgivere efter endt auktion, hvordan vi måler resultaterne af vores hårde arbejde i løbet af året. Så ville vi måske have aftalt en metode, som betød at vi alle var committede til de fælles resultater. Den aftalte metode kunne så testes i løbet af året for, om det stadig var en meningsfuld måde at følge op på.

Pseudo teams

Det der gør det svært er, at vi på rigtig mange arbejdspladser, har de samme systemer sat op, som jeg også var en del af i mit tidligere job. Der var fokus på individets resultater, mere end fælles resultater. Når der er sådan en kultur, er der ingen der vil hjælpe hinanden, for det spolerer jo deres egen chance for, at opnå resultater. Det betyder også, at konkurrencen mellem kollegerne bliver usund for virksomheden, for de begynder at beskytte, egne idéer. Et godt eksempel på dette, er Formel 1. Racerløbende i disse vanvittigt hurtige biler, som består af ”teams” af to kørere, der konkurrerer mod andre teams om, at vinde Verdensmesterskabet og Konstruktørernes mesterskab. Det specielle setup gør, at vi ind imellem ser kørere fra samme ”team” der kører sammen, fordi den ene ikke vil lade den anden komme forbi. Hvis der var et reelt ønske om fælles resultater (konstruktørernes mesterskab) ville man ikke køre hinanden af banen, når man er fra samme ”team”. Kørerne kører for deres næste kontrakt, og derfor kommer konstruktørernes mesterskab tit i baggrunden.

Hvorfor er det så vigtigt at fokusere på fælles resultater, Morten?

Det er det fordi vi kan opnå bedre resultater ved, at samarbejde end ved blot at levere, vores eget. Ved at bidrage til arbejdsfællesskabet, opstår der nye muligheder, som vi ikke selv kunne have set. Du har et verdensbillede og alle andre har, nogle forskellige verdensbilleder end dit. Der kan være nuancer, der minder om hinanden, men vi er forskellige som mennesker. Den forskellighed, er det vi oplever i teamet, når vi er uenige med nogen af vores kolleger. Det er rigtig sundt at konflikte (på den rigtige måde) og det er i de situationer, der opstår den magiske effekt, at vi når frem til et resultat, der er bedre end hver vores egne idéer.

Deltag i debatten om fælles resultater ved, at give din mening til kende i kommentarfeltet. Herunder er et par spørgsmål, der bidrager til din refleksion: Hvordan arbejder du med fælles resultater i din virksomhed?

Hvad gør du for at have fokus på teamets fælles resultater?

Hvad gør din chef for at understøtte du har fokus på teamets resultater?

Hvordan ved du at du har fokus på fælles resultater? Hvordan afspejler din ledelsesstil det?

Samarbejd med en erfaren professionel erhvervscoach med mere end 15 års praktisk erfaring med forandringsledelse, strategieksekvering og læring.

BOOK ET MØDE