Kaldte en af medspillerne, helt træt. Han havde nu oplevet den samme holdkammerat, drible lige ind i modstanderen, flere gange. På sidelinjen til min søns fodboldkamp, slog det mig, at det jo er interessant hvor hurtigt feedback, forekommer i sport. Samtidig er det også interessant, hvor svært det kan være på jobbet.
Inde i hovedet på ”Dribleren” og ”Medspilleren”
Der er ingen tvivl om, at feedbacken på banen, gives med flere følelser. Blodet pumper, pulsen hamrer afsted, adrenalinen koger, kort sagt der er godt gang i vores limbiske system. Det er det sted i hjernen, der aktiverer vores overlevelsesinstinkt. Det betyder, at vi bliver meget fokuserede og snævertsynede. For ”Dribleren” betyder det, at han ikke har overblik over, hvor modstander og medspillere står. Han kigger ned på bolden, fordi han så gerne vil beskytte den. For ”medspilleren” betyder det, at feedback’en kan være meget direkte eller hård, afhængigt af hvor optaget han f.eks. er af at vinde eller undgå at tabe.
Konflikt på banen – hele teamet lider
Når begge spillere er i denne tilstand, er det ret svært, at kommunikere hensynsfuldt og assertivt. Det kan have konsekvensen, at spillerne skændes indbyrdes, fordi ingen af dem er i stand til, at drosle ned, da hele deres system er i ”fight mode”. Det kan også være, at der ikke sker mere i denne situation, men senere i kampen prøver ”medspilleren” måske, at tage bolden fra ”dribleren” til endnu større problem, for teamets samlede præstation.
Det kan også være, at ”dribleren” rent faktisk afleverer bolden, til ”medspilleren” til stor glæde for resten af teamet. Der følger ovenikøbet positiv feedback, til ”dribleren” fordi han nu afleverer bolden, og teamet på den måde fastholder bolden, og måske endda scorer et mål.
Konflikt på kontoret – hele teamet lider
På samme måde, kan oplevelsen fra fodboldbanen overføres til arbejdspladsen. Her er det bare ”Lise” og ”Rasmus”, der er i konflikt. Her handler det om, at ”Rasmus” sørger for, at hans team altid leverer på salgsresultaterne. Mens ”Lis’s” team, der producerer varerne, lider under for stramme deadlines, eller ufuldstændige købsordrer. Her vil ”Lis” kunne sige: ”Spil bolden” til ”Rasmus”, underforstået, kig nu på andet end dit eget område. Forstå, at vi er afhængige af hinanden alle sammen. Det kan være, at konflikten ikke foregår synligt, men at de bagtaler hinanden til andre lederkolleger, eller saboterer hinandens ansvarsområde.
Sunde konflikter – også på kontoret
Nu er konflikt mest associeret, med negativ betydning. Men man kan faktisk godt, have positive konflikter – faktisk bør man have flere af dem, i teamet. De er nemlig med til, at gøre commitment større i teamet. Som du kan se af figuren, er der 5 forskellige trin til, at skabe et high performing team. Der kræves af teammedlemmerne, at de er i stand til, at håndtere de forskellige trin og forblive et team, i processen. Det kan være udfordrende, da bl.a. uenighed eller negativ feedback, kan tages personligt, og det kan være svært, at håndtere. Når først den sårbarhedsbaserede tillid er på plads i teamet, er det langt lettere at vise sin usikkerhed, eller utilstrækkelighed med opgaven.
Tre gode råd
Det kræver selvfølgelig, at man som team kan håndtere konflikterne, uden de bliver personlige. Du får her tre gode råd til, at holde dig til bolden og ikke gå efter manden.
- Forestil dig, at den anden gør sit bedste
- Søg at forstå, før du skal forstås
- Undlad at blive personlig i din argumentation
Kontakt os
Har du brug for hjælp til at udvikle dig team, og skabe commitment i teamet, så kontakt erhvervscoaches Morten Brøgger (61 61 29 67) eller Tina Nielsen (60542274), og hør hvordan vi hjælper dig og dit team bedst videre.
Vi arbejder med Five Behaviors of a Cohesive teamTM, der er et ideelt værktøj til at arbejde med inden for teamudvikling, der ønsker at blive high performing. Det fantastiske ved dette værktøj er, at det både virker som analyse og eksekveringsværktøj. Det kan også kombineres med Everything DiSC© personprofilværktøjer.